Sunday, August 31, 2008

Saturday, August 30, 2008

Malaysia ka Down Under ka sama aje...!

Malaysia ka Down Under ka sama sama sahaja,bila kita berbicara tentang perniagaan, cuma kadang-kadang kita ini mudah rasa rendah diri kerana banyak sangat menonton cerita-cerita mat saleh yang hebat-hebat. Hakikatnya tanpa usaha dan kerja keras yang bersungguh-sungguh kita semua tak akan berjaya.
Adalah benar bahawa 9/10 punca rezeki daripada perniagaan, tapi usaha yang perlu kita lakukan perlulah 10/10, itulah yang diberitahu oleh guru saya dahulu.

Friday, August 29, 2008

20 juta keping katalog !

Saya sebenar baru saya pulang daripada Batu Pahat kerana urusan kerja berkaitan bidang pertanian serta penanaman roselle. Tanaman roselle mampu memberikan pulangan yang lumayan jika kena caranya. Sebenarnya seorang sahabat saya telah pun mengeksport produk roselle ini ke Australia sebagai bahan mentah industri !. Pengimport ini pula memproses produk roselle ini menjadi produk pengguna dan mengekspotkan ini kepasaran di Jerman, Eropah, USA dan juga Jepun.

Sebanyak lebih daripada 30 buah negara telah dipasarkan produk roselle ini dan yang lebih menarik segala-galanya bermula dengan INTERNET !. Menarik dan menakjubkan ?. Saya ada bertanya perkara ini pada sahabat saya itu. Maka ceritanya.....Al-kisah....tayebbb....

Sahabat saya ini pada mula memulakan perniagaan dengan mengimport roselle kering daripada Sudan dan beliau telah mengimport satu kontena roselle kering untuk dipasarkan dinegara kita. Beliau telah mengimport sebanyak lebih kurang 20 tan roselle kering untuk dibekalkan kepada beberapa syarikat di Malaysia. Namun begitu, jangkaan beliau meleset kerana hanya 10 tan sahaja dapat dijual kepada pengusaha di Malaysia.

Atas sebab inilah beliau bercadang mengekspot semula rosele kering ini, dan mula mencari pembeli daripada luar negara dengan merayau melalui internet. Nak jadikan cerita beliau bertemu satu laman web yang memproses dan mengeluarkan produk roselle yang sangat ringkas berpengkalan di Australia. Sahabat saya ini kemudian menghubungi syarikat kecil ini melalui email dan juga talipon. Malang sekali syarikat ini tidak mahu roselle kering kerana mereka menggunakan roselle segar !. Perhubungan ini kemudian senyap dan selepas beberapa bulan kemudian syarikat di Australia ini pun ada menghubungi sahabat saya dan bertanyakan jika sahabat saya ada roselle segar.

Sahabat saya ini pun tanpa mengetahui pun apa kehendak sebenar pengimport daripada Australia, terus menghantar beberapa sampel roselle segar ke Australia dan pihak di Australia ini pun mula memesan roselle segar ini maka bermulalah perniagaan pengeksportan roselle dan semua ini dilaksanakan tanpa sain apa-apa perjajian pun !. In God We Trust !. Sehingga kini masih begitu !.

Untuk memperluaskan pasaran produk roselle ini, syarikat Australia ini telah mengedarkan 20 juta katalog di Eropah dan 10 juta katalog di USA ! , hebat bukan !. Disamping itu juga mereka turut menyertai pelbagai ekspo di Eropah, terutama di Jerman dan USA serta melantik pengedar tunggal di Eropah, USA, Jepun serta Australia sendiri. Syarikat ini juga memasarkan produk mereka melalui internet serta bekerjasama dengan rangkaian kedai ( Chain store di USA, Eropah serta Australia sendiri!). Dan yang lebih menarik lagi segalanya dilaksanakan dalam sebuah keluarga serta kakitangan yang berjumlah lebih kurang 15 orang sahaja !. Usahawan Australia ini pun merupakan seorang yang susah jua pada asalnya.Begitu juga pengedar tunggal mereka di Jerman hanya ada 3 orang yang beroperasi sahaja!.Sungguh luar biasa !, itulah bezanya kita dan mereka.

Pengeluaran produk mereka ini pun dibuat secara manual kerana sehingga kini tiada mesin yang mampu melaksanakan proses pengeluaran produk roselle ini. Pada pandangan saya, jika di klaskan syarikat Australia ini adalah usahawan IKS jua dan sahabat saya yang mengekspot roselle ini ke Australia pun beroperasi daripada rumah sahaja.

Semasa lawatan founder syarikat baru-baru ini, sahabat saya telah bawa founder ini ke opis sahabat saya ini, iaitu rumahnya dan menunjukkan bilik operasinya, dan mat salleh ini cakap 'Very Good !' kerana mereka pun bermula daripada rumah semenjak 10 tahun yang lalu !.

Untuk mereka yang mengeluarkan produk dan bercita-cita nak eksport produk keluar negara, adalah amat baik anda miliki satu laman web berbahasa Inggeris yang lengkap dengan info serta dipantau selalu. Jika tak tahu nak buat upah orang yang mampu, kerana sahabat saya ini pun bermula daripada perniagaan internet dan pengeksportan ini dah dijalankan selama lebih 4 tahun hingga kini.



Ladang roselle hidup subur yang diusahakan oleh petani kita.


Kekadang rasa bangga juga kerana ada mat saleh sanggup terbang dari Down Under nak tengok serta berjumpa petani kita di Malaysia.


Kalau dahulu saya suka bergambar diladang apple milik mat saleh di US, kini mat saleh pula suka bergambar diladang kita..ha. ha..ha...bangga dengan petani kita.

"Not is impossible, because impossible is nothing"

PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN !.

Sunday, August 24, 2008

Ikan Keli Dalam Tin Enak Rasanya

Ikan keli dalam tin telah dihasilkan secara komersial oleh syarikat PAWADA Food Industries Sdn.Bhd. yang beroperasi di Sarawak dan saya telah diberikan sampel produk ini oleh seorang kenalan semasa di MAHA 2008.

Ikan keli dalam tin ini didatangkan dalam sos lada hitam atau ' Catfish in black pepper sauce' dengan isian dalam tin seberat 450 gram.Untuk menggunakan ikan keli dalam tin bersama sos lada hitam ini kita cuma perlu keluarkan ikan keli dalam tin ini dan panaskan selama 10 minit ataupun jika menggunakan ketuhar mikro (microwave) panaskan selama 2-3 minit. Rasanya amat enak kerana penggunaan sos lada hitam merupakan satu inovasi yang kreatif kerana sos lada hitam mampu menyerap bau hanyir ikan air tawar ini. Jika di rangking dari 1-10, saya berikan 9 star untuk produk ini dan saya juga mencadangkan anda mencuba produk ikan keli dalam sos lada hitam ini.

Bahan yang digunakan untuk membuat Ikan keli tin dalam sos lada hitam ini adalah Ikan Keli segar, sos lada hitam, garam,gula, herba dan rempah ratus yang dapat menambahkan keenakan rasanya. Penghasilan ikan keli dalam tin ini, dapat memperluaskan pasaran hasilan keli disamping menjual secara segar dan ikan keli dalam tin ini boleh dieksport keluar negara kerana produk dalam tin ini boleh tahan lama iaitu lebih kurang 3 tahun.

Tuesday, August 19, 2008

Minyak Kibas Penghalau Segala Musuh !

Semalam saya ada bertanya dan bercerita dengan abang ipar saya berkaitan dengan ancaman pelbagai perosak tanaman pertanian. Beliau mencadangkan menggunakan minyak kibas. Minyak kipas disapu pada pagar atau batang kayu dan dipacak atau dipanjang sekeliling rumah, kebun, sawah ataupun ia boleh disapu sedikit disekeliling pagar rumah, insya Allah pelbagai perosak tanaman seperti babi hutan, monyet, kera, burung, ular dan lain - lain perosak tidak akan mengganggu tanaman kita.
Minyak kibas ataupun lemak kibas ni dibeli di Mekah dan dijual RM10 ataupun sepuluh Rial sebotol kecik. Ada yang pernah guna minyak ini disapu sedikit dikayu dan dipacang sekeliling rumah, monyet tak berani masuk rumah, itu pengalaman kawan abang ipar saya. Saya juga pernah dengar ada petani guna sapu dikebunnya, babi hutan tak berani usik.
Walaubagaimana pun saya sendiri belum cuba kerana sukar nak dapat minyak kibas daripada Mekah ni.Kita kena kirim kat sape yang nak pergi sana untuk umrah atau haji la.

Wednesday, August 13, 2008

MAHA 2008 : Makin ramai pengunjung hari ini.

Hari ini merupakan hari ke 3 MAHA 2008, semakin ramai yang mengunjungi MAHA 2008 ini setiap hari. Namun hari ini saya tertinggal kamera dalam kereta pula so tak de gambar terkini hari ini. Hari ini juga PM sekali lagi datang ke MAHA 2008 !.

Tuesday, August 12, 2008

MAHA 2008 dirasmikan pelancarannya hari ini

MAHA 2008 telah dirasmikan hari ini oleh Perdana Mentri Malaysia dalam acara yang penuh gemilang. Pelancaran MAHA 2008 ini menandakan dengan rasminya pameran pertanian terbesar diMalaysia bermula daripada hari ini hinggga 22 Ogos 2008.

Semua media telah pun buat liputan berkaitan perkara ni dan MAHA 2008 telah menonjolkan ramai anak muda lulusan universiti dan join sektor pertanian ini. Saya sendiri pun memang kenal beberapa jutawan dalam bidang pertanian ini terutama yang menghasilkan produk hiliran seperti kerepek, sos, bahulu, air nira yang dibotolkan dan banyak lagi. Mereka yang berjaya ini sebahagian besarnya ...a very low profil person..kalau tengok tu...selekeh aje...tapi sebab saya dok collect data jualan tahunan mereka ...I know...'ibarat padi makin berisi makin tunduk' itu yang dapat saya gambarkan untuk mereka ini dan sebahagian besarnya ' alim dan warak' orangnya..sembahyang tak tinggal..tiap kali ade expo soalan pertama bila jumpa saya, 'surau kat mana ye ?'...ini membenarkan kata guru saya yang berpesan ' Allah akan mewarisi bumi ini kepada orang yang bertaqwa dikalangan kamu'. Sekarang ni kalau mereka yang dah berumur itu, anak - anak mereka yang sedang mengurus dan mewarisi perniagaan mereka ini,walaupun sebahagian anak mereka ni ade degree beb, bagi saya saya tumpang gembira..ape tidaknya 'orang melayu mampu maju jika diberi peluang', bahkan lebih hebat daripada kaum lain.

Di MAHA 2008 ini kita dapat saksikan banyak produk, saya hanya mencari yang pelik dan tak pernah dilihat aje. Antaranya herba yang pelik, ini Mahkota Dewa penawar segala penyakit dan juga sayuran. Saya pun tak habis round lagi ni sibuk uruselia perasmian, maklumlah PM nak lalu tempat yang saya jaga .


Pelbagai jenis herba dapat dilihat dan dibeli di MAHA 2008 @ Agrobazaar.


Ini pokok herba Mahkota Dewa, penawar pelbagai penyakit.


Sayuran daripada Cameron Highland pun ade di jualnya.

Monday, August 11, 2008

MAHA 2008 : Hari Pertama Traders

MAHA 2008 memulakan hari pertamanya hari ini yang hanya dibuka untuk traders atau pedagang namun begitu sudah ramai orang yang datang pada hari pertama MAHA 2008 yang akan dibuka secara rasmi esok.

MAHA 2008 membawa pelbagai aktiviti terkini didalam bidang pertanian serta banyak memberikan informasi, serta produk - produk baru dalam industri pertanian.


Dewan A


Penjualan produk berkualiti dan halal jenama Agromas dan Olemas oleh FAMA di Agrobazaar Dewan D


Sayuran serta buah-buahan segar turut dipasarkan di Agrobazaar Dewan D.


Pemasaran produk sejukbeku jenama Karts di Agrobazaar.


video

Sunday, August 10, 2008

MAHA 2008 : Preview

Saya baru balik dari menyelia persiapan MAHA 2008 dan ini merupakan 'Latest Preview' untuk anda lihat.


Agrobazaar Dewan D.



Agrobazaar Dewan D Front View.


Kawasan Sekitar Dewan A, B, C dan D.


Ground Floor Agrobazar Dewan Food Court ' Masakan Popular'


Booth pameran sedang dipersiapkan.

Saturday, August 9, 2008

7 Panduan Membeli-belah Di Cameron Highland.

Semasa berada di Cameron Highland, saya juga berpeluang meninjau pasaran dan beberapa tempat membeli belah disini. Terdapat pelbagai produk di jual di Cameron Highland ini tetapi ada juga produk-produk yang dikira wajib beli di Cameron Highland, kalu tidak di kira tak sah la kalau datang tak beli !.

Bila kita berada di Cameron Highland ini produk yang dikira termasuk wajib beli..adalah Strawberyy Cameron Highland, Sayur-sayuran segar Cameron Highland, Bunga-bungan samada segar atau kering, jagung Cameron Highland serta Teh Cameron Highland yang tersohor itu. Jika bajet kecik boleh beli key chain ka..untuk kawan-kawan kat opis dan yang dok tunggu kat rumah. Ini kena beli la..jika tidak..mm..ini ayat yang keluar "Aik pi Cameron Highland balik tangan kosong aje ?"....aku dak kena la ...

So macam mana nak dapat best price ataupun value for money...Ini saya kutip daripada sahabat yang tinggal di Cameron Highland la...

  1. Jangan pergi ke Cameron Highland musim cuti, tak kirala cuti sekolah, cuti public holiday ka..orang terlalu ramai..tapi masa ni la kita nak pi..ye dak...apelah petua kawan aku ni. Tapi aku tahu dia cakap dari hati yang ikhlas. Kalau time ni..hotel penuh, jalan jam kat Cameron Highland..nak shopping pun kurang selesa, tambah lagi nak parking...mahu baje kurang-kurang RM1000.00 ni..tapi sekali sekala bawak famili apa salahnya. Booking hotel awal-awal, pergi dan letak kereta kat hotel..shoping jalan kaki lah. Cuaca di Cameron Highland tak de la panas macam KL..so jalan kaki..baik untuk kesihatan..tapi kalau musim sejuk elok bawa sweeter la, tambah kalau bawa anak-anak, sejuk la..

Friday, August 8, 2008

Cameron Highland

Cameron Highland itulah tempat saya berada 2 hari lalu.Saya menginap di Hotel Heritage Tanah Rata Cameron Highland kerana menghadiri bengkel yang dianjurkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) berkaitan dengan industri pisang.

Saya bertolak daripada Seksyen U3 Shah Alam pada jam 7.00 pagi, melalui jalan Sungai Buloh dan melintasi Hospital Sungai Buloh dan ke lebuhraya utara selatan (PLUS) melalui tol hospital sungai buloh. Laluan ini mudah bagi saya kerana saya tidak perlu tersangkut dalam jam jika saya keluar melalui Tol Sungai Buloh. Memandu sepanjang lebuhraya 3 lorong ni amat menyeronokan terutama dipagi hari. Namun kerana selalu buat kerja outstation ni,saya tahu di R & R Simpang Pulai atau Tapah pasti ada speed trap, walaupun kaki kekadang gatal nak tekan habis pedal minyak, tapi takut RM300 melayang..saya memandu pada kadar 100km/jam aje..ikut aturan.

Untuk ke Cameron Highland jika daripada Kuala Lumpur ini kita boleh naik melalui 2 exit, satu exit Tapah ataupun exit Simpang Pulai. Saya dimaklumkan bahawa jika kita melalui exit Tapah ni, jalan kecik dan banyak bengkang bengkok..oleh itu saya ambil exit Simpang Pulai. Saya keluar tol Simpang Pulai dengan bayaran RM23.00 dan mula mendaki ke Cameron Highland. Memandu waktu pagi ni jimat sikit kot sebab saya tak perlu pasang air con, buka tingkap kereta guna natural air con.

Simpang Pulai ke Berinchang jauhnya lebih kurang 80 km, jalannya lebar..so rasa confident sikit memandu walaupun sebelah kiri tu gaung...mak ooii...Saya tiba di Berinchan yang pada ketinggian lebih kurang 1,800 meter dari aras laut, hari nak hujan cuaca mak ooiii...sejuk gila ..tapi saya dah bawa jaket...namun 'life jaket' tak bawa...naik seorang aje ke Cameron Highland ni demo tugas. Sampai kat atas ni..pening lalat juga aku ni...biasala engine lama..ambik masa lebih kurang 4 jam juga nak sampai..so ini bukan time peak..jalan clear la..cuti sekolah ni aku tak tahu la.

Sebaik tiba dari Berinchan ke Tanah Rata, saya terus join bengkel industri pisang oleh SKM, menarik juga tengok kelebihan pokok pisang ini, buah, jantung, daun, dan batang pisang pun boleh diguna buat produk untuk dijual.



Hotel Heritage Tanah Rata Cameron Highland.



Tinggal dihotel ini lokasinya atas bukit, sedikit jauh daripada pekan tanah rata jika nak turun bukit jalan kaki, nak pekena teh tarik...mmm..susah sikit..kena keluar dengan kereta. Tapi bilik luas namun aircon tak de..he he..sini semua hotel pakai natural aircon la kat Cameron Highland..buka tingkap..aircon hidup la..



Pemandangan dari bilik hotel, saya zoom dengan kamera cap ayam ni...


Bengkel Industri Pisang Oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

Sunday, August 3, 2008

Musim buah-buahan menjelma lagi



Musim buah-buahan menjelma lagi. Kini dimana-mana tempat saya pergi, ramai peniaga menjual buah-buahan tempatan. Durian, rambutan, manggis banyak dijual dimerata tempat dengan harga yang berpatutan. Buah paling banyak saya lihat adalah buah durian. Buah durian makin menjadi agaknya.
Harga buah durian pun makin murah, ada yang 3 biji RM10, ada yang 4 biji Rm10.Inilah kelebihan bumi bertuah Malaysia ini, buah-buahan tempatan mudah menjadi, saya agak tahun ni lagi banyak buah durian ini.
Buah durian ini boleh juga dibuat kerepek. Di Thailand buah yang matang di ambil dan dibuat kerepek dengan menggorengnya didalam kualiti dan dijual pada harga RM10 untuk 500gm.

Selain daripada dibuat chip, durian juga boleh dibuat tempoyak, lempuk dan juga dicampur dengan dodol dijadikan dodol durian. Isi durian juga boleh disimpan sejukbeku untuk kegunaan pada masa luar musim. Caranya mudah, asingkan isinya daripada biji, masukkan dalam bekas dan disimpan ditempat kita buat ais dalam petisejuk.

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu sumbangan daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NOH NIK WAN
Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terimakasih kepada mereka yang telah memberi dan dengan sumbangan sedemikian dapatlah saya menjalankan pelbagai kajian berkaitan penternakan serta pemasaran ikan keli dan akuakultur untuk saya kongsikan disini.