Tuesday, June 2, 2009

Kerepok Lekor Tersohor Di Kuala Lumpur


Jika kita sebut sahaja keropok lekor, ramai yang terbayangkan keropok lekor losong, Kuala Terengganu, namun pada hari ini saya rasa cukup bertuah kerana telah dapat berkunjung kesebuah kilang buat keropok di Kuala Lumpur. Di Kuala Lumpur ni macam-macam ada...

Kilang ini memang buat keropok tersohor yang banyak dijual oleh peniaga-peniaga di sekitar Kuala Lumpur dan juga Selangor, terutama di pasar malam, pasar tani dan juga di kedai -kedai makan. Bahkan kerepok lekor ini telah pun masuk kepasaran hypermarket dan serupamarket.

Kilang ini telah diusahakan oleh orang melayu setelah gigih berusaha semenjak daripada zaman mudanya hingga kini telah lebih 20 tahun menghasilkan keropok. Seperti biasa mulut saya yang gatal ini akan cuba mencungkil rahsia kejayaan pengusaha keropok ini." Maso mula - mula buat dahulu, akak mula kerja dari jam 5 pagi, siang ikan, uli dan rebus serta kemudian jual dan perniagaan serta aktiviti perusahaan berhenti hanya sekitar jam 1.00 pagi ! dan beginilah kitaran kerja yang dijalankan"..begitu cerita isteri kepada pengusaha keropok ini. Namun berkat usaha yang gigih setelah menempuh onak dan duri, kini perusahaan kerepok lekor telah diuruskan oleh dua anak lelakinya yang turut melaksana aktiviti di dua buah kilang milik syarikat. Jika dahulu segalanya dilakukan dengan tangan, kini kerja dipermudahkan dengan adanya teknologi serta peralatan. Kilang ini pernah mencatit pengeluaran kerepok lekor 100 tan sebulan !...maknya berapa nilai duit tu..lu pikir lah sendiri...he..he.

Kilang ini sedang dipertingkatkan pengeluaranya bagi menampung permintaan yang semakin bertambah setiap hari dan kilang ini bersih serta sesuai untuk pengeluaran produk makanan.


Kerepok lekor yang siap di rebus disejukkan sebelumdibungkus.


Kerepok lekor digentel jadi panjang pakai mesin yang mudah.
Bersih dan Moden

No comments:

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu sumbangan daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NOH NIK WAN
Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terimakasih kepada mereka yang telah memberi dan dengan sumbangan sedemikian dapatlah saya menjalankan pelbagai kajian berkaitan penternakan serta pemasaran ikan keli dan akuakultur untuk saya kongsikan disini.